Kategoriat
Uncategorized

Puheenjohtajan ajatuksia Killasta

Käsikirjoittajien tilanne Suomessa on tällä hetkellä enemmän kuin lupaava. Tuottajat ovat ymmärtäneet käsikirjoittajien kaupallisen arvon. Suurin osa ohjaajista on tajunnut, etteivät he osaa itse käsikirjoittaa. Media alkaa pikkuhiljaa ymmärtää ketkä ovat alan ainoita alkuperäistaiteilijoita. Hyvistä teksteistä ja ammattimaisista kirjoittajista on jatkuva pula. Me olemme tällä hetkellä alan kapein resurssi.

Enää puuttuu, että suomalaiset käsikirjoittajat oivaltaisivat arvonsa itsekin. Tämä on mielestäni Käsikirjoittajien Killan tärkein tehtävä. Kun tuo arvo on oivallettu, sitä voi mittauttaa sanomalla ei. ”Ei tehdä tätä sitten” on käsikirjoittajan ainut neuvotteluase sopimuksia tehtäessä. Sitä asetta pitää uskaltaa myös käyttää. Kitinä on turhaa.

Yleisesti ottaen meininki alalla on nykyisin hyvä. Triangeliajattelu, jossa käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja pelaavat yhdessä ja vieläpä samaan maaliin, kantaa hedelmää. Typerimmät kusettajat ovat pudonneet ammattimaistuneesta ja kansainvälistyneestä bisneksestä. Ala on median antamaa kuvaa huomattavasti riidattomampi. Ammattilaiset arvostavat toisiaan. Yksin me emme ole kukaan mitään.

Käsikirjoittajien Kilta aloitti toimintansa kahdeksan vuotta sitten Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden ja valmistumassa olevien käsikirjoittajien epävirallisena tapaamisfoorumina. Tuolloin kaikki kandeiksi valmistuneet käsikirjoittajat pääsivät salaseuramaisen killan mystisiin kokouksiin. Käytännössä ”mustanaamiokerhomme” kokoontui joka toinen kuukausi Juttutupaan juomaan kaljaa, puimaan ammatillisia asioita ja kommentoimaan toistemme tekstejä.

Viime vuoden alusta Käsikirjoittajien Kilta järjestäytyi virallisesti Suomen Näytelmäkirjailijaliiton (Sunklo) yhteyteen ja avasi ovensa kaikille ammattimaisille elokuva- ja televisiokäsikirjoittajille. Tätä kirjoittaessani Kiltaan kuuluu 59 kirjoittajaa eli suurin osa suomalaisista käsikirjoittajista ja lisää liittyy koko ajan.

Nykyiset kiltalaiset ovat tulleet alalle montaa eri kautta ja toimivat varsin erilaisissa kirjoittamistehtävissä. Rintamaamme kuuluu niin elokuvien, televisiosarjojen, päivittäisdraaman kuin reality-sarjojenkin kirjoittajia. Olen ylpeä voidessani todeta, että esimerkiksi menestyneimpien reality-ohjelmien käsikirjoittajista monet ovat kiltalaisia. Kiltalaiset ovat voittaneet Jusseja, Venloja, Finlandia-palkinnon ja Pro Finlandian – you name it.

Toki suomalaisten käsikirjoittajien asiaa on ajettu jo ennen Käsikirjoittajien Kiltaakin. Vuonna 1929 Sunklo kävi  neuvotteluja Suomi-Filmin kanssa näytelmien filmaamisesta, koska ”filmaaminen vähentää näytelmien menekkiä puhenäyttämöllä”. Sovintoon ei kuitenkaan päästy. 1934 Sunklo sai kuitenkin solmittua hyvän sopimuksen Yleisradion kanssa. Vuosien saatossa moni käsikirjoittaja on ajanut ansiokkaasti ammattikuntansa asiaa ja me olemme kaikki heille kiitollisuudenvelassa.

Vielä tänäkään päivänä käsikirjoittajat eivät ole päässeet yleissopimukseen elokuvatuottajien kanssa, kun taas YLE:n kanssa liitolla on edelleen runkosopimus ja hyvät minimitariffit. Tämä johtunee siitä, että etenkin elokuvakäsikirjoitukset ovat kuin mikä tahansa kauppatavara vapaasti kilpailluilla markkinoilla eikä niistä maksettavasta korvauksesta tai sen muodosta ole aivan yksinkertaista sopia mitään yleistä saati sitovaa. Kilta jakaa kuitenkin tietoa sopimusasioista jäsenilleen, auttaa heitä pitämään yhtä ja rohkaisee sanomaan ei.

Pidän erittäin tärkeänä kiltalaisten keskinäistä solidaarisuutta. Emme saa polkea hintoja. Emme saa astua toistemme varpaille. Epävarmoissa tapauksissa on oltava yhteydessä suoraan kollegaan – tuottajien antamaan kuvaan ei voi aina luottaa. Jaamme keskenämme tietoa myös tuottajista ja ohjaajista, jotka yrittävät vedättää. Kilta on päässyt mielestäni tavoitteeseensa, kun ensimmäinen äpäröivä auteur ei löydä suomesta enää yhtäkään vakavasti otettavaa kirjoittajaa, joka suostuisi toimimaan hänen kanssaan. Pelätkää Killan mustaa listaa. Vastaavasti jaamme keskenämme tietoa myös hyvistä yhteistyökumppaneista. Näin parhaat kirjoittajat osaavat hakeutua toimimaan kirjoittajia arvostavien tahojen kanssa.

Viime vuonna Käsikirjoittajien Kilta järjesti jäsenilleen elokuvasopimusseminaarin, televisiosopimusseminaarin, match making –markkinat sekä lukupiirejä yhdessä Suomen elokuvaohjaajien liiton (Selo) kanssa, pirskeän kesä-picnicin ja pikkujoulut, joissa tanssittiin aamu kolmeen. Sunklon kautta otimme osaa Kela, Mela ja mä –seminaariin, jossa käsiteltiin verotus, työttömyys ja eläketurvaa. Suunnittelimme suurella hartaudella myös näitä nettisivuja, jotka viimein ovat auenneet. Tämän sivuston avulla voimme jakaa tietoa keskenämme sekä auttaa tuottajia ja ohjaajia löytämään sopivia kirjoittajia projekteihinsa.

Tälle vuodelle meillä on suunnitteilla apurahaseminaari, johon yritämme saada Suomen elokuvasäätiön, AVEK:in, Suomen kulttuurirahaston sekä elokuvataidetoimikunnan edustajat kertomaan apurahoistaan. Vaikka toimintamme painopiste onkin näin aluksi ollut ammattiyhdistystyyppisissä asioissa, pyrimme jatkossa laajentamaan myös sisältöjen puolelle. Dokumentaristien killan kanssa on suunnitteilla kaksipäiväinen seminaari dokumenttien käsikirjoittamisesta. Lukupiirit, joissa ammattinäyttelijät lukevat valitun tekstin, jatkuvat yhteistyössä Selon kanssa. Syksyksi on suunnitteilla seminaarit ideoinnista ja script editorin työstä. Saimme järjestettäväksemme myös vuotuisen leffafutisturnauksen viime vuoden tappion johdosta – tänä vuonna on tarkoitus jopa harjoitella. Ideoita ja toiveita toiminnasta voi lähettää sihteerillemme.

Käsikirjoittajien Kilta ei ole juridisesti itsenäinen yhdistys, vaan sen budjetti tulee Sunklolta. Toimintamme on kuitenkin varsin itsenäistä ja meillä on oma hallitus, joka kokoontuu joka toinen kuukausi suunnittelemaan Killan toimintaa. Hallituksen muodostavat tänä vuonna allekirjoittaneen lisäksi Tatiana Elf, Petja Peltomaa, Mika Ripatti, Karoliina Torvinen ja Vesa Virtanen. Hallitus ja puheenjohtaja valitaan joka vuosi demokraattisesti pikkujouluissa. Toiveeni on, että kynnys osallistua Killan toimintaan olisi mahdollisimman matala. Lähettäkää sähköpostia. Tulkaa rohkeasti seminaareihin ja pirskeisiin. Käsikirjoittajilla on todistetusti alan paras meininki.

Pekko Pesonen

Lisää ajatuksiani käsikirjoittamisesta voi lukea 1.2.2010 alkavasta blogistani osoitteessa: http://kohtaus.yle.fi

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.