Kategoriat
Uncategorized

Sylvi-finalistit julkistettu

Vuoden parhaiden käsikirjoitusten finalistit selvillä

 

Vuoden parhaan kotimaisen käsikirjoituksen palkitsevan Sylvi-palkinnon finalistit on julkistettu. Palkinto myönnetään vuosittain käsikirjoittajalle tekstin (ei tuotannon) perusteella. Palkinnon myöntää Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry yhdessä Käsikirjoittajien Killan kanssa, ja se jaetaan nyt toista  kertaa.

 

Vuoden 2012 Sylvi-palkinnon shortlist perusteluineen on:

 

HILJAISUUS, käsikirjoitus Esko Salervo

Perustelu: Harmonisesti rakentuva kokonaisuus, käsittelee isoa aihetta pienieleisesti ja kauniisti, koskettaa syvältä. Osuva, ekonominen dialogi.

 

KOHTA 18, käsikirjoitus Maarit Lalli ja Henrik Mäki-Tanila

Perustelu: Sujuvasti ja irtonaisesti rullaava teksti, josta eloisa, todenmakuinen dialogi tekee herkullisen. Vahvasti kiinni tässä ajassa, oivaltaa nuorten näkökulman ja kielen.

 

SIINÄ NÄKIJÄ, MISSÄ TEKIJÄ, käsikirjoitus Raija Talvio

Perustelu: Kiinnostava ja kunnianhimoinen sukellus jatkosodan aikaiseen poliittiseen liikehdintään punaisella Tampereella. Käsikirjoittaja Raija Talvio on onnistunut komeasti haastavassa tehtävässä kuvallistaa Hannu Salaman monipolvinen romaani.

 

TEHDAS, käsikirjoitus Pirkko Saisio

Perustelu: Mehevästi kirjoitettua dialogia ja tunnistettavia, perisuomalaisia työläishahmoja, joiden myötä rakentuu kokonainen ihmiselämien kirjo. Kiinnostava ”suomalaisversio” Paul Abbottin Tehtaan hengessä.

 

VARASTO, käsikirjoitus Veli-Pekka Hänninen

Perustelu: Harvinaisen hauska teksti, jossa koomiset ja traagiset sävyt kohtaavat saumattomasti. Rakentaa henkilöistään kokonaiset hahmot ja vangitsee Arto Salmisen alkuteoksen hengen täydellä tarkkuudella.

 

Finalistit on kilpailuun ilmoitetuista teoksista valinnut esiraati, johon kuuluivat Tuuve Aro, Mikko Piela ja Outi Keskevaari. Esiraati harkitsi teoksia ajanjaksolta 1.6.2011-31.5.2012.

 

Lopullisen voittajan valitsee taiteen elokuvakriitikko Kalle Kinnunen. Palkinnonsaaja julkistetaan marraskuussa. Tarkka paikka ja aika ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

 

Sylvi-palkinnosta

 

Sylvi-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo) vuosittain jakama palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle elokuva- tai televisiokäsikirjoitukselle. Palkittava teos voi olla pitkän näytelmäelokuvan, televisioelokuvan tai televisiosarjan käsikirjoitus, ja se myönnetään käsikirjoittajalle parhaasta käsikirjoituksesta käsikirjoituksen tekstin perusteella. Palkinto on nimetty ensimmäisen suomalaisen pitkän näytelmäelokuvan Sylvin (1913) mukaan, ja sen rahallinen arvo on 5000 euroa. Sylvi-palkinto on sisarpalkinto Sunklon Lea-palkinnolle, jota on vuodesta 1985 lähtien myönnetty vuoden parhaalle näytelmäteokselle.

 

Sylvi-palkinnon ehdokkaaksi voidaan ehdottaa teoksia, joiden julkinen ensiesitys on tapahtunut edellisen vuoden kesäkuun ensimmäisen päivän ja palkintovuoden toukokuun viimeisen päivän välillä (1.6.–31.5.). Julkisella ensiesityksellä tarkoitetaan elokuvateatteriensi-iltaa tai televisioesitystä.

 

Palkinnon käytännön järjestelyistä vastaa Sunklon yhteydessä toimiva Käsikirjoittajien Kilta, jonka jäsenet myös ehdottavat teokset kilpailuun.

 

Käsikirjoittajien Kilta on suomalaisten elokuva- ja tv-käsikirjoittajien järjestö, jonka tavoitteena on ajaa elokuva- ja tv-käsikirjoittajien asemaa Suomessa sekä tuoda heidän työtään näkyvämmäksi. Tarkoituksena on myös käsikirjoittajan ammatin arvostuksen lisääminen ja nopeasti kasvavan, monimuotoisen ammattikunnan yhteen saattaminen. Käsikirjoittajien Kiltaan kuuluu tällä hetkellä 128 kotimaista käsikirjoittajaa.

 

Vuoden 2011 Sylvi-palkinnon voittivat Jan Forsström ja Zaida Bergroth elokuvasta Hyvä poika. Palkinto jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa.

 

Lisätietoja

 

Melli Maikkula

Projektisihteeri

Käsikirjoittajien Kilta

kiltasihteeri@gmail.com

puh. 050 54 557 19

 

Suomen Näytelmäkirjoittajat ja käsikirjoittajat ry: http://www.sunklo.fi/

Käsikirjoittajien Kilta: http://www.kkilta.fi/

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.