Kategoriat
Uncategorized

Käsikirjoittajien Killalle uusi puheenjohtaja

Käsikirjoittaja Petja Peltomaa on valittu Käsikirjoittajien Killan uudeksi puheenjohtajaksi vuodelle 2013. Petja Peltomaa on helsinkiläinen käsikirjoittaja, joka vastikään palkittiin Kultainen Venla-gaalassa Vuoden käsikirjoittaja-tunnustuksella tv-sarjasta Kimmo.

Peltomaa on kuulunut hallituksen kantaviin voimiin jo usean vuoden ajan. Peltomaalla on vankka kokemus tv-draaman puolelta (mm. Kimmo, Vastaparit, Parasta aikaa, Tukka auki, Käenpesä) ja hän on kirjoittanut myös yhden pitkän fiktioelokuvan yhdessä Sanna Reinumäen kanssa (Pihalla, 2010).

Peltomaa on oman työnsä kautta pyrkinyt tuomaan Suomeen kansainvälistä showrunner-mallia, jossa käsikirjoittaja on tv-sarjan tuotantoprosessissa mukana loppuun asti. Peltomaa toivookin, että voisi omalla puheenjohtajakaudellaan olla viemässä suomalaista tv-tuotantokultttuuria kohti kansainvälisempää suuntaa.

– Käsikirjoittaja on se henkilö, joka sarjan maailman on luonut ja tuntee sen parhaiten. Siksi on luontevaa että hän on mukana alusta loppuun asti. Erityisesti toivoisin, että meilläkin ymmärrettäisiin mikä hyöty teokselle on siitä, että kirjoittaja on mukana myös leikkausvaiheessa, jossa tehdään vielä tarinankerrontaan liittyviä valintoja, Peltomaa linjaa.

Lisäksi hän haluaisi olla lisäämässä ymmärrystä käsikirjoittajan ammattitaitoa kohtaan.

– Käsikirjoittaminen ei ole sama asia kuin se, että jollakin on hyvä idea. Tai se, että näyttelijä muokkaa repliikkejään tai ohjaaja kirjoittaa elokuvaan ylimääräisen kohtauksen. Käsikirjoittaminen on isojen kokonaisuuksien hallintaa. Se vaatii lahjakkuutta, kokemusta ja useimmiten koulutustakin, Peltomaa painottaa.

Vuonna 2003 perustetun Käsikirjoittajien Killan tavoitteena on ajaa elokuva- ja tv-käsikirjoittajien asemaa Suomessa sekä tehdä heidän työtään näkyvämmäksi. Käsikirjoittajien Kilta toimii läheisessä yhteistyössä kattojärjestönsä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kanssa. Hallituksen muut jäsenet vuonna 2013 ovat Tatiana Elf, Kaisa Pylkkänen, Pekko Pesonen, Karoliina Lindgren ja Raija Talvio.

Lue tästä lisää Petjan ajatuksia käsikirjoittamisen kentästä Suomessa.

Lisätiedot:

Käsikirjoittajien Kilta:  www.kkilta.fi

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry: www.sunklo.fi

Tiedottaja Melli Maikkula p. 044 3388871

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.