Kategoriat
Uncategorized

Vuoden parhaiden käsikirjoitusten finalistit selvillä

Vuoden parhaan kotimaisen käsikirjoituksen palkitsevan Sylvi-palkinnon finalistit on julkistettu. Palkinto myönnetään vuosittain käsikirjoittajalle tekstin (ei tuotannon) perusteella. Palkinnon myöntää Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry yhdessä Käsikirjoittajien Killan kanssa ja se jaetaan nyt kolmatta kertaa.

Vuoden 2012 Sylvi-palkinnon shortlist perusteluineen on:

MISS FARKKU-SUOMI, käsikirjoitus Matti Kinnunen
Perustelu: Onnistunut yhdistelmä hyvin tavoitettua ajankuvaa ja kaikissa ajoissa
puhuttelevaa tematiikkaa. Moniulotteinen päähenkilö ja paikoin loistavaa dialogia. Rakenteellisesti loppuun asti hallittu kokonaisuus

8-PALLO, käsikirjoitus Jari Olavi Rantala
Perustelu: Taitavasti kirjoitettu, monitasoinen dekkarielokuva, jossa rikos näyttäytyy yhteiskunnallisena ilmiönä. Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden teemoja käsitellään vivahteikkaasti useiden henkilöhahmojen kautta.

21 TAPAA PILATA AVIOLIITTO, käsikirjoitus Johanna Vuoksenmaa
Perustelu: Kunnianhimoinen yritys tuoda romanttisen komedian genre suomalaiseen elokuvaan. Kekseliäs ja tuore lähtökohta ja sujuvasti kulkeva käsikirjoitus.

Finalistit on kilpailuun ilmoitetuista teoksista valinnut esiraati, johon kuuluivat kirjailija, käsikirjoittaja Johanna Sinisalo, kirjailija, dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen ja näyttelijä, ohjaaja-käsikirjoittaja Jani Volanen. Esiraati käsitteli teoksia ajanjaksolta 1.6.2012–31.5.2013. Vuodesta 2013 alkaen esiraati valitsee edellisvuosista poiketen viiden sijasta kolme finalistia.

Lopullisen voittajan valitsee elokuvaohjaaja, kansanedustaja Jörn Donner. Palkinnonsaaja julkistetaan tammikuussa. Tarkka paikka ja aika ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Sylvi-palkinnosta

Sylvi-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo) jakama palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle elokuva- tai televisiokäsikirjoitukselle. Palkittava teos voi olla pitkän näytelmäelokuvan, televisioelokuvan tai televisiosarjan käsikirjoitus, ja se myönnetään käsikirjoittajalle parhaasta käsikirjoituksesta käsikirjoituksen tekstin perusteella.

Palkinto on nimetty ensimmäisen suomalaisen pitkän näytelmäelokuvan Sylvin (1913) mukaan, ja sen rahallinen arvo on 5000 euroa. Sylvi-palkinto on sisarpalkinto Sunklon Lea-palkinnolle, jota on vuodesta 1985 lähtien myönnetty vuoden parhaalle näytelmäteokselle.

Sylvi-palkinnon ehdokkaaksi voidaan ehdottaa teoksia, joiden julkinen ensiesitys on tapahtunut edellisen vuoden kesäkuun ensimmäisen päivän ja palkintovuoden toukokuun viimeisen päivän välillä (1.6.–31.5.). Julkisella ensiesityksellä tarkoitetaan televisioesitystä tai elokuvateatteriensi-iltaa.

Palkinnon käytännön järjestelyistä vastaa Sunklon yhteydessä toimiva Käsikirjoittajien Kilta, jonka jäsenet myös ehdottavat teokset kilpailuun.

Käsikirjoittajien Kilta on suomalaisten elokuva- ja tv-käsikirjoittajien järjestö, jonka tavoitteena on ajaa elokuva- ja tv-käsikirjoittajien asemaa Suomessa sekä tuoda heidän työtään näkyvämmäksi. Tarkoituksena on myös käsikirjoittajan ammatin arvostuksen lisääminen ja nopeasti kasvavan, monimuotoisen ammattikunnan yhteen saattaminen. Käsikirjoittajien Kiltaan kuuluu tällä hetkellä lähes 170 kotimaista käsikirjoittajaa.

Vuoden 2011 Sylvi-palkinnon voittivat Jan Forsström ja Zaida Bergroth elokuvasta Hyvä poika. Vuonna 2012 Sylvillä palkittiin Esko Salervo Hiljaisuus-elokuvan käsikirjoituksesta. Sylvi-palkinto jaetaan nyt kolmannen kerran.

Lisätietoja

Melli Maikkula                

Projektisihteeri                          

Käsikirjoittajien Kilta

kiltasihteeri@gmail.com        

puh. 0443388871

 

Suomen Näytelmäkirjoittajat ja käsikirjoittajat ry: http://www.sunklo.fi/

Käsikirjoittajien Kilta: http://www.kkilta.fi/

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.